Så underhåller du taket!

7 december 2020
Så underhåller du taket!

Att underhålla taket med jämna mellanrum är oerhört viktigt för takets skick och välmående.

Att se över sitt tak i tid kan undvika att stora insatser behövs och därmed spara pengar. När det kommer till underhåll av taket så finns det en del saker som det kan vara bra att hålla koll på och göra med jämna mellanrum. Vi på Takfix går igenom vilket typ av underhåll du bör utföra för ett friskt och hållbart tak!

Läs mer också här om takservice och takunderhåll i Stockholm

Underhåll taket och öka livslängden

Genom att hålla taket rent och se över att det inte uppstått några skador minst en gång om året får du ett tak som håller länge. Oavsett vilken typ av takmaterial man har så krävs det att man underhåller taket och lagar taket om det på något vis har gått sönder.

Så underhåller du ditt tak

För det första så är det bra att rensa bort sådant som löv, kvistar och annat som kan ha fallit ned på taket och ligger kvar. Om man har någon typ av takpanna på sitt tak så kan även mossa börja växa på pannorna. Om mossan inte tas bort så kan det ha en negativ påverkan på takpannorna.

Se över så att taket håller tätt och att taket inte saknar någon takpanna. Kontrollera också så att alla takpannor är hela. Om någon takpanna saknas så krävs det att du byter ut denna. Oavsett vilket takmaterial som man har så finns plåt på taket och det är viktigt att kontrollera så att även plåten är hel och håller tätt. Risken finns att plåten kan ha rostat.

När det kommer till rengöring av taket gör du detta enklast med en vanlig trädgårdsslang, rengöringsmedel och en borste. En del föredrar högtryckstvätt, men detta kan riskera att man trycker in vatten i skarvar vilket i värsta fall kan förstora eller orsaka annan skada. 

Takunderhåll i Stockholm

Ett alternativ för att hålla taket i gott skick är att ta hjälp med takunderhåll i Stockholm, som exempelvis taktvätt och takomläggning. Vi på Takfix utför takunderhåll och takservice runt om i Stockholmsområdet. Vi erbjuder även ett serviceavtal för regelbunden hjälp, så att du kan vara trygg i att taket är i sitt bästa skick – året runt.

Tags: