Grästak - Gräsmatta på tak

Grästak funkar väldigt bra som växtsubsititut i vårt urbaniserade samhälle där skog och parker minskar allt mer. Att ha växtmattor av gräs på taket funkar lika bra på bostadshus som på fritidshus. Gräs på taket faller under gröna tak precis som andra takträdgårdar och naturtak. Grästak har en lång tradition i både Sverige och Norge.

När du skaffar en gräsmatta på ditt tak bör det ha goda förutsättningar för att få luft samt näring till gräsrötterna. Detta i sin tur gör att gräset växer snabbare då blir också taket tjockt. Till skillnad från exempelvis sedumtak kan grästak även läggas på branta tak.

Om man inte bara vill ha gräs på taket finns det också möjlighet att ha blandningar av gräs och exempelvis sedum eller örter. Om man väljer ett med sedum-ört-grästak får man en mer ängsliknande utseende än om man bara tar gräs som kan se mer vildvuxet ut. Dock kan inte lutningen vara lika stor om man väljer en blandning jämfört med om man bara tar grästak. 

Fördelar med gräs på tak

Fördelar med grästak är att det är isolerande, har en ljuddämpande effekt, estetiskt vackert och skyddar undertakets livslängd. Förutom detta så har det självklart en positiv inverkan på miljön då det bidrar till ökad växtlighet i samhället och detta kan bidra till biologisk mångfald i djur- och insektsvärlden. Växtmattor på tak bidrar till ett hållbart grönare samhälle.

Underhåll gräsmatta på tak

Gräs på tak kräver en del underhåll, därför är det bra att ha en plan för hur man ska underhålla taket. För att ge taket så goda förutsättningar som möjligt ska man slå gräset varje höst. Förutom detta finns det några andra saker man kan göra för att upprätthålla en bra växtlighet på grästaket. Saker du kan göra för att gräsmattan på ditt tak ska må bra är bland annat att vattna den om det inte regnar på länge, gödsla vid behov samt kratta taket och hålla det fritt från skott.

Hur ofta bör man vattna ett grästak?

Hur ofta man bör vattna sitt grästak varierar beroende på lutningen av taket. Under varma sommardagar med långt regnuppehåll kan det vara en bra idé att börja vattna sitt grästak. En bra regel att förhålla sig till är att vattna taket om det har uppstått en torrperiod längre än 1 till 2 veckor. Man bör även se till att vattna taket efter vintern om det har varit en längre period utan nederbörd för att få i gång gräset inför våren.

Har du några funderingar eller vill ha hjälp att anlägga en gräsmatta på ditt tak i Stockholm, tveka inte att kontakta oss.