Så tar du hand om sedumtaket under vintern

Vi befinner oss nu i sluttampen av hösten och snart väntar mörkare dagar, kyla och snö. När det kommer till sedumtak finns det särskilda skötselråd att följa under vintertid för att se till att sedumplantorna mår så bra som möjligt under hela vinterhalvåret.

Läs mer om våra tjänster inom gröna tak i Stockholm

 

Skötsel av sedumtak under vintern

Innan vintern kommer kan det vara bra att se över och inspektera sitt sedumtak. Vid skötseln av sedumtaket kan det exempelvis vara bra att se till att hålla taket rent från löv, grenar och kvistar som kan ha fallit ned på taket under höstens blåsigare dagar. Det kan också vara bra att se över takets avrinning, så att systemet fungerar som det ska gällande vattenavrinningen.

 

När vintern sedan anlänt kan det vara bra att tänka på att man inte bör beträda det frusna sedumtaket, men om mycket snö faller ned på taket så kan en takskottning behövas. Snön lägger sig generellt som ett skyddande lager på taket, men om det faller mycket snö kan det innebära ett stort tryck ned mot sedumväxterna.

 

Skottning av sedumtak

I samband med att man ska skotta sitt sedumtak så är det viktigt att det görs med rätt metod. För att inte skada sedumväxterna och tätskiktet på sedumtaket är det bra att lämna ett lager med snö på cirka fem centimeter. Om det skulle vara så att du sätter skyffeln i växterna av misstag löser det sig oftast genom att växterna runtomkring sprider sig.

 

Hjälp med sedumtak hos Takfix

Vi på Takfix installerar sedumtak runt om i Stockholmsområdet och utför även skötsel av sedumtak. Vår kompetens inom området gröna tak gör att vi även kan bistå med viktiga kunskaper kring sådant som skötseln av sedumtak och andra gröna tak. Hör gärna av dig för installation samt för rådgivning kring sedumtak.

Nyhetsarkiv

 • Så tar du hand om sedumtaket under vintern

  Vi befinner oss nu i sluttampen av hösten och snart väntar mörkare dagar, kyla och snö. När det kommer till sedumtak finns det särskilda skötselråd att följa under vintertid för att se till att sedumplantorna mår så bra som möjligt under hela vinterhalvåret.

 • Takskottning inför vintern 2020/2021

  Vi är nu inne i mitten av oktober månad vilket innebär att det nu är hög tid att börja planera in vinterns snöskottning på tak i Stockholm. Vinter blir det alltid och snön kommer oftast olägligt! Därför kan det vara en god idé att ligga steget före och redan nu boka in ett abonnemang för takskottning i Stockholm inför vinter 2020/2021.

 • Boka in höstens takunderhåll!

  Vi är nu inne i mitten av september månad och hösten vilar precis runt hörnet. Då kan det vara dags att boka in höstens takunderhåll för att stärka taket mot höstens hårda väder och vind.

 • Hyr ställning hos oss på Takfix!

  Förutom tjänster inom takarbeten och takrenoveringar hyr vi på Takfix ut byggnadsställningar i Stockholm. Oavsett om ni är ett företag eller privatperson erbjuder vi ett helhetsansvar för uthyrning av ställningar som inkluderar både dimensionering och montering.