Betong, plåt eller tegel? Så länge håller taken!

21 oktober 2020
Betong, plåt eller tegel? Så länge håller taken!

Taket är den del på huset som drabbas hårdas av naturligt slitage. Taket får jämt och ständigt utsättas för svenska väderomväxlingar med regn, sol, vind och snö. Hur länge ett visst takmaterial håller beror dels på materialet i sig och dels på hur utsatt taket är för sådant som regn och oväder. Bland de tak som håller allra längst finns de traditionella tegelpannorna och även tak med betongpannor.

När man ska lägga om sitt tak finns det en hel del olika typer av material som man kan välja mellan.

 

Tegelpannor:

Tegeltaket är ett typ av tak som har lång hållbarhet och livslängd. Ett korrekt lagt tegeltak kan hålla i närmare 100 år. Det är alltså ett tak som inte behövs bytas ofta alls, även om underhåll av taket och enskilda plattor kan behövas så att inte vatten kommer in under plattorna. Tegelpannor har skyddat våra tak sedan urminnes tider och ger huset ett klassiskt utseende.

 

Betongpannor:

En annan typ av tak som är bland dem som håller speciellt länge är ett tak med betongpannor. Även betongpannorna kan hålla i runt ett sekel.

 

Koppartak:

Tak av koppar är också det ett tak som kan hålla i upp till ett sekel.

 

Plåttak:

Plåttaket håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.

 

Papptak:

Några typer av tak som istället har en aningen kortare livslängd är papptak och tak i shingel som kan tänkas hålla i runt 20 till 30 år.

 

HÅLLBARARE TAK MED RÄTT SKÖTSEL

Även om det finns beräkningar på hur länge ett visst takmaterial kan tänkas hålla kan det vara bra att ha i åtanke att sådant som vädret påverkar hur länge taket håller. Om taket slits extra mycket kan det också få en kortare livslängd. Det är även bra att tänka på att man själv måste se över sitt tak för att det ska hålla så bra som möjligt. Att utföra regelbundet takunderhåll och takservice stärker takets hållbarhet och livslängd, vilket även sparar pengar än om man skulle byta ut hela taket.

Tags: