Byta tak? Så väljer du rätt takmaterial!

7 april 2021
Byta tak? Så väljer du rätt takmaterial!

Dags att byta ut taket? Då finns det flera viktiga saker att tänka på. En viktig fråga är vilket takmaterial som man ska välja. Val av material beror både på vilken typ av tak som man föredrar utseendemässigt samt på det specifika husets förutsättningar. Beroende på vilket slags hus som du har, är det olika material som passar bäst till taket. Vi på Takfix går igenom de olika materialvalen och dess egenskaper!

Läs mer om takläggning Stockholm

Fördelar med olika typer av takmaterial

Bland alla takmaterial på marknaden finns allt från de traditionella tegelpannorna, betongpannor och plåttak till papptak och sedumtak. Samtliga tak har sina fördelar, men det är ändå viktigt att välja det takmaterial som fungerar på just ditt hus.

Tegelpannor

Tegelpannor har fördelen att de har en lång hållbarhet och ett fint utseende. Tegelpannor är det slags material som vi i Sverige använt oss mest av. Det är absolut ett tidlöst alternativ och passar de flesta husen. Viktigt med tegelpannor är att man bör rengöra dem med jämna mellanrum så att det inte samlas mossa och mögel på dem. Därtill bör man kontrollera så att de inte spruckit.

Betongpannor

Betongpannor är mer exakta i sin form än andra takmaterial som tegel och ger därför ett tätare tak. De är också betydligt tjockare, vilket gör dem hållbara nog att gå på. Betongpannorna är ett alternativt som både är hållbart, miljövänligt och prisvärt.

Plåttak

Plåttak är ett tidlöst byggmaterial till tak som lätt vikt och är väldigt vattenavstötande. Plåttaket har den fördelen att det är lätt att måla om och på så sätt förnya det och kan därför hålla mycket länge.

Takpapp

Takpappen passar att använda på många typer av byggnader och är ett särskilt bra val till hus med tak som är platta eller har en låg lutning. Papptaken är billiga i jämförelse med andra typer av tak och är även enkla och smidiga att montera på plats.

Sedumtak

Ett sedumtak är ett tak som klassas som ett så kallat grönt tak och som är uppbyggt med växtsorten sedum. Sedumen gör även att den är bra på att hålla uppvärmningskostnader nere genom att växtligheten reglerar värmen på ett bra sätt.

Takbyte i Stockholm

Vilken typ av takmaterial som man ska välja beror alltså på vilket utseende som man föredrar men även faktorer gällande pris och husets förutsättningar. Vi på Takfix hjälper dig att hitta rätt takmaterial! Hör gärna av dig till oss så guidar vi dig vidare.

Tags: