När är det dags för takbyte?
Som experter inom takläggning vet vi att rätt tid för ett takbyte beror på flera vfaktorer. Takets kvalitet, husets läge och hur tidigare takläggning har genomförts spelar alla en avgörande roll. Omgivningen, som till exempel om ditt hus är utsatt för väder och vind eller ligger nära en skog, kan också påverka takets hållbarhet. För att undvika kostsamma skador är det viktigt att inte vänta för länge om du misstänker att fastighetens tak behöver bytas.
Här är några tecken på att taket kan behöva bytas
Saknade eller trasiga tegelpannor
Om takpannor är spruckna eller saknas, är det ett tecken på att taket inte längre skyddar huset ordentligt.
Ojämnt eller inbuktande tak
Ett tak som ser ojämnt ut eller buktar inåt kan indikera strukturella problem som behöver åtgärdas.
Förändringar i underlaget
Missfärgning eller mögel på undertaket tyder på att tätskiktet inte fungerar som det ska.
Grus i hängrännorna
Grus i hängrännorna är en signal om att takpannorna har börjat vittra sönder, vilket betyder att taket inte längre håller tätt.
Så här går ett takbyte till när du anlitar oss
När du anlitar oss för ett takbyte, ser vi till att hela processen sker smidigt och effektivt. Här är stegen vi följer för att säkerställa att ditt takbyte genomförs på bästa sätt:
Inledande inspektion
Vi besöker fastigheten och genomför en noggrann inspektion av taket skick.
Rådgivning och åtgärdsplan
Efter inspektionen ger vi dig professionell rådgivning om vad som behöver göras och föreslår de bästa lösningarna utifrån din fastighet. Oavsett om det är ett fullständigt takbyte eller en mindre renovering, hjälper vi dig att fatta rätt beslut.
Livslängdsanalys
Vi erbjuder en livslängdsanalys som ger en tydlig bild av vilka framtida underhållsåtgärder som kan behövas, t.ex. om 5, 10 eller 20 år, så att du kan planera långsiktigt.
Produkt- och materialval
Tillsammans med dig går vi igenom olika alternativ för material och produkter som bäst passar din fastighet.
Offert
Vi presenterar en offert som inkluderar arbetstid, material, hantering och återvinning av byggavfall.
Bygglov och specialhantering
Om bygglov behövs hjälper vi dig med ansökningsprocessen. Vi hanterar även särskilda krav, som asbesthantering vid eternittak, vilket garanterar att alla regler följs.
Planering och projektledning
Efter att du har godkänt offerten sätter vi upp en tydlig tidsplan. Vi tar hand om allt som rör projektets genomförande, såsom materialleveranser, ställningar och skyddsanordningar, för att underlätta hela processen för dig
Genomförande, slutkontroll och städning
Arbetet utförs enligt den överenskomna tidplanen med fokus på högsta kvalitet genom hela processen. När arbetet är klart går vi tillsammans med dig igenom resultatet för att säkerställa att allt är utfört enligt dina förväntningar och våra kvalitetskrav. Vi ser också till att arbetsplatsen blir ordentligt städad och att allt byggavfall tas om hand och återvinns.
Garanti
När du anlitar oss för ett takbyte ingår alltid en grundgaranti för att du som kund ska känna dig trygg för den tjänst vi utför.
I vår garanti ingår en tätskiktsgaranti som säkerställer att allt material täcks om det skulle uppstå brister i antingen materialet eller utförandet, vilket kräver att tätskiktet behöver åtgärdas. Utöver detta täcker garantin utbyte eller reparationer utan extra kostnad i upp till tio år efter att taket har installerats. Om fastighetsägaren tillåter en inspektion av taket vid det tionde året, förlängs garantin med ytterligare fem år. Sammanlagt erbjuder vi därmed en garanti på totalt femton år för takläggningen på ditt hus. Läs mer om vår garanti vid takbyte.
Vanliga frågor om takbyte
Hur vet jag att mitt tak behöver bytas?
Tecken som läckor, skadade eller saknade takpannor, sprickor eller fuktfläckar inomhus kan indikera att det är dags att byta tak. Även åldern på taket, oftast över 20-30 år, kan vara en faktor.
Hur lång tid tar ett takbyte?
Ett takbyte tar vanligtvis mellan en och två veckor, beroende på takets storlek, komplexitet och väderförhållanden.
Vad kostar ett takbyte?
Kostnaden beror på faktorer som takets storlek, materialval och eventuella tilläggsarbeten. En noggrann inspektion ger en mer exakt offert.
Behöver jag bygglov för att byta tak?
I de flesta fall krävs inget bygglov om du inte ändrar takets form eller färg. Om ändringar görs, kan du behöva bygglov. Kontrollera med din kommun för att vara säker.
Kan jag bo kvar i huset under takbytet?
Ja, i de flesta fall kan du bo kvar i huset medan takbytet pågår. Arbetet sker främst utomhus och vi ser till att hålla arbetsplatsen säker och organiserad.