Så tar du hand om sedumtaket under vintern

Vi befinner oss nu i sluttampen av hösten och snart väntar mörkare dagar, kyla och snö. När det kommer till sedumtak finns det särskilda skötselråd att följa under vintertid för att se till att sedumplantorna mår så bra som möjligt under hela vinterhalvåret.

Läs mer om våra tjänster inom gröna tak i Stockholm

 

Skötsel av sedumtak under vintern

Innan vintern kommer kan det vara bra att se över och inspektera sitt sedumtak. Vid skötseln av sedumtaket kan det exempelvis vara bra att se till att hålla taket rent från löv, grenar och kvistar som kan ha fallit ned på taket under höstens blåsigare dagar. Det kan också vara bra att se över takets avrinning, så att systemet fungerar som det ska gällande vattenavrinningen.

 

När vintern sedan anlänt kan det vara bra att tänka på att man inte bör beträda det frusna sedumtaket, men om mycket snö faller ned på taket så kan en takskottning behövas. Snön lägger sig generellt som ett skyddande lager på taket, men om det faller mycket snö kan det innebära ett stort tryck ned mot sedumväxterna.

 

Skottning av sedumtak

I samband med att man ska skotta sitt sedumtak så är det viktigt att det görs med rätt metod. För att inte skada sedumväxterna och tätskiktet på sedumtaket är det bra att lämna ett lager med snö på cirka fem centimeter. Om det skulle vara så att du sätter skyffeln i växterna av misstag löser det sig oftast genom att växterna runtomkring sprider sig.

 

Hjälp med sedumtak hos Takfix

Vi på Takfix installerar sedumtak runt om i Stockholmsområdet och utför även skötsel av sedumtak. Vår kompetens inom området gröna tak gör att vi även kan bistå med viktiga kunskaper kring sådant som skötseln av sedumtak och andra gröna tak. Hör gärna av dig för installation samt för rådgivning kring sedumtak.

Nyhetsarkiv

 • TAKRENOVERING I STOCKHOLM

  Funderar du på att renovera taket till vår? Vi på Takfix hjälper dig med takrenovering i Stockholm. Det är viktigt att ta hand om taket eftersom påfrestning från väder och vind skadar taket. Se även till att ha ett öga på taket för att undvika läckage och andra skador.  

 • Boka in din takläggare för 2021 redan nu!

  Vi är nu inne i 2021 och vi på Takfix vill passa på att önska alla en god fortsättning på det nya året. Du som har planer på att lägga om taket i vår är det hög tid att redan nu boka in din takläggare. Det har blivit allt mer populärt att byta tak under våren vilket gör att efterfrågan på takläggare snabbt skjuter i höjden. Genom att vara ute i god tid ser du till att du får din takomläggning gjord innan sommarens varma dagar!

 • Faror med snötäckta tak

  Nu är vi inne i slutet av december månad och såhär under vinterhalvåret kan det samlas mycket snö på taket, vilket kan innebära en del risker. För att undvika faror med för mycket snö på taket finns det dock en del som kan göras.

 • Så tar du hand om sedumtaket under vintern

  Vi befinner oss nu i sluttampen av hösten och snart väntar mörkare dagar, kyla och snö. När det kommer till sedumtak finns det särskilda skötselråd att följa under vintertid för att se till att sedumplantorna mår så bra som möjligt under hela vinterhalvåret.

 • Takskottning inför vintern 2020/2021

  Vi är nu inne i mitten av oktober månad vilket innebär att det nu är hög tid att börja planera in vinterns snöskottning på tak i Stockholm. Vinter blir det alltid och snön kommer oftast olägligt! Därför kan det vara en god idé att ligga steget före och redan nu boka in ett abonnemang för takskottning i Stockholm inför vinter 2020/2021.