Grästak - Gräs på tak

Gräs på tak

Grästak funkar väldigt bra som växtsubsititut i vårt urbaniserade samhälle där skog och parker minskar allt mer. Att ha växtmattor av gräs på taket funkar lika bra på bostadshus som på fritidshus. Gräs på taket faller under gröna tak precis som andra takträdgårdar och naturtak. Grästak har en lång tradition i både Sverige och Norge.

Här kan du läsa mer om oss som certifierade takläggare

Offertförfrågan

När du skaffar en gräsmatta på ditt tak bör det ha goda förutsättningar för att få luft samt näring till gräsrötterna.  Detta gör i sin tur att gräset växer snabbare och taket blir tjockt. Till skillnad från exempelvis sedumtak kan grästak även läggas på branta tak.

Om man inte bara vill ha gräs på taket finns det också möjlighet att ha blandningar av gräs och exempelvis sedum eller örter.  Väljer man ett sedum-, ört- och grästak får man ett mer ängsliknande utseende. Jämfört med ett grästak som kan se mer vildvuxet ut. Dock kan inte lutningen vara lika stor om man väljer en blandning jämfört med om man bara tar grästak. 

Mosstak & örttak

Det finns flera olika varianter av gröna tak, det kan vara ett så kallat mosstak. Ett mosstak består av mossa. Att använda mossa på taket är en väldigt gammal metod i Sverige. Mossan är effektiv för att ta upp och hålla regnvattnet.

En annan typ av tak, är örttak. Örttak består av flera olika typer av växter och örter. Det kan vara en blandning mellan någon sedum och örter som nejlika och andra lökväxter. Örttaken har fördelen att man får en växtlighet som frodas lite mer än om man endast har sedum på sitt tak.

Fördelar med grästak

Fördelar med grästak är att det är isolerande, har en ljuddämpande effekt är estetiskt vackert och skyddar undertakets livslängd. Dessutom har grästaket en positiv inverkan på miljön då det ökar växtlighet i samhället som bidrar till biologisk mångfald i djur- och insektsvärlden samt skapar positiva effekter av syreproduktion och koldioxidupptag. För att inte tala om den tydliga trend som vi ser landet över. Idag har grästak blivit en av de mest efterfrågade takmaterialen på grund av sitt estetiskt vackra utseende och miljövänliga material. Tar du hand om ditt grästak  kan du räkna med ett vackert tak på en livslängd upp till 20 år.

Kan jag lägga grästak på mitt hus?

Grästak kan läggas på de flesta typer av hus vare sig huset har ett plattare tak eller en brantare taklutning. Beroende på lutningen av huset finns olika tjocklekar på gräsmattorna , de vanligaste storlekarna har en höjd på 60 - 120 mm.  Har du ett platt tak räcker det att välja en matta som är ca 60 cm hög. Har du där emot ett tak med en lutning över 20 grader är rekommendationen en matta på en höjd med minst 80 cm. Detta eftersom det blir enklare för taket att kunna suga upp vatten åt plantorna. Är du osäker på vilken höjd som passar just ditt tak? Vi hjälper gärna till så att ditt tak får de bästa förutsättningarna!

Skötsel grästak

Installation av grästak kräver en del underhåll, därför är det bra att ha en plan för hur man ska underhålla taket. För att ge taket goda förutsättningar och upprätthålla en god växtlighet bör man slå gräset varje höst och tillföra gödning under våren. Vid längre torka behöver taket extra vatten och näring vid behov. För att underhålla taket fritt från trädskott bör man även planera för att kratta taket någon gång per år. Finns det även högt växande växter i takblandningen kan en klippning av växtligheten bli aktuell.

Hur ofta bör man vattna ett grästak?

Hur ofta man bör vattna sitt grästak varierar beroende på lutningen av taket. På tak som har en brantare lutning tenderar vattnet att snabbare rinna av. Tecken på uttorkning av grästaket är att gräset ändrar färg från grönt till gult, löven ser ut att ha skrumpnat  ihop sig och dina fotavtryck stannar kvar längre i gräset. En bra regel att förhålla sig till är att vattna taket om det har uppstått en torrperiod längre än 1 till 2 veckor.

Man bör även se till att vattna taket efter vintern om det har varit en längre period utan nederbörd för att få i gång gräset inför våren. När du vattnar ditt grästak bör det vattnas direkt på morgonen då solen inte  har hunnit att värma upp gräset. Denna tiden ger gräset en chans att dra åt sig all näring och du undviker att vatten blir kvarliggandes och skapar onödig fukt.

Grästak i Stockholm från Takfix

 Har du ett tak i dag där du vill installera ett grästak är du välkommen att höra av dig till oss. Vi har genomfört ett stort antal installationer av grästak runt om i Stockholm.

Vi arbetar med grästak och installerar gräsmatta på tak i hela stor-Stockholm men främst i söderort: Enskede, Årsta, Skarpnäck, Skärholmen, Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö, Farsta, Tyresö, Nacka, Huddinge, Tumba, Botkyrka, Johanneshov, Haninge / Handen osv.