FAQ

Välj kategori för att bläddra bland relevanta frågor.

Takarbete och takläggning Visa alla frågor

Hur länge håller taket?

SÅ LÄNGE HÅLLER DITT TAK

Hur länge ett tak kan tänkas hålla kan vara svårt att säga, men det finns ändå några generella riktlinjer för hur länge tak med olika typer av material förväntas hålla innan det är dags att byta ut takmaterialet.

OLIKA LIVSLÄNGD MED OLIKA TAKMATERIAL

Hur länge ett tak håller är en fråga som är relevant för många villaägare. Att lägga om taket är en investering och då vill man vara säker på att man väljer ett material som håller och som man inte behöver byta ut på många år.

Hur länge ett tak kan förväntas hålla beror på var huset ligger, vilka temperaturer som generellt är i området, och hur utsatt taket är för hårda typer av väder. Det som ändå generellt kan sägas är att ett vanligt tak med takpannor i tegel och betong kan hålla så länge som upp till runt 100 år. Dock kan sådant som pappen och trämaterialet i taket under behöva renoveras med jämnare mellanrum än så.

När det gäller plåttak så kan ett sådant tak generellt förväntas hålla i runt 30 år och tak som är gjorda av papp något mindre, möjligen runt 25 år.

Att säga med en exakthet hur länge en viss typ av tak kommer att hålla kan alltså trots de ovan nämnda riktlinjerna vara svårt. Bor man i ett utsatt område där taket är hårt ansatt av sådant som regn och vind leder det till att taket kan slitas mer än i en miljö med bättre förhållanden.

NYTT TAK MED LIKNANDE MATERIAL

Något som kan vara bra att tänka på när man ska byta ut sitt tak är att det kan vara bra att lägga om taket med ett liknande material som innan, detta eftersom taket kan ha en form som passar en viss typ av material speciellt bra.

Vill du bli uppringd?

Fyll i ditt namn, e-post/telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Integritetspolicy