FAQ

Välj kategori för att bläddra bland relevanta frågor.

Takarbete och takläggning Visa alla frågor

Byta takpannor eller takplåt?

BYTA TAKPANNOR, TEGELPANNOR & TAKPLÅT I STOCKHOLM

Är det dags att byta takpannor eller takplåt? Det finns flera olika material på marknaden och det kan vara svårt att veta vilket som lämpar sig bäst för just ditt tak. Vilket material man ska välja för taket på sitt hus beror både på huset och plånboken. Det finns fördelar och nackdelar med alla takbeklädnader.

 

BETONGPANNOR

Det vanligaste materialet idag är betongpannor. Det finns en mängd olika betongpannor i olika färger och ytbehandlingar idag. De ytbehandlade har en större motståndskraft mot mossa men ökar också risken för snöras vilket kräver åtgärder i form av snörasskydd. Betongpannor väger lite mer än andra takmaterial, därför är det viktigt att kontrollera att husets konstruktion orkar bära takets vikt. Annars kan man behöva förstärka konstruktionen innan taket läggs.

 

TEGELPANNOR

Tegelpannor är tillverkade i tegel och har en väldigt lång livslängd. Många med äldre hus väljer tegelpannor då de ger ett väldigt vackert och levande uttryck. Tegel är en form av lera som kan innehålla många olika kvaliteter, beroende på varifrån leran tas.

Nackdelen med tegelpannor är att det är ett poröst material som mossan lätt får fäste på. Det är viktigt att underarbetet är ordentligt gjort för att undvika att fukt tränger ner i huset. De är även ett dyrt material men med tanke på att de har så lång livslängd är det oftast en bra investering ändå.

 

TAKPLÅT

Det finns flera olika sorters plåttak med olika egenskaper och prisnivåer. Plåten kan vara slät, trapetsformad eller ha tegelprofil.

Fördelarna med takplåt är att det är ett brandsäkert material som håller tätt och är lätt att hålla rent. Snön glider lätt av vilket innebär att risken för att man behöver skotta taket minskar. Viktmässigt är det ett relativt lätt material vilket passar bra för lite enklare konstruktioner. 

Kontakta oss när du ska byta takpannor eller takplåt i Stockholm. Vi utför alla typer av takarbeten och takunderhåll.

Vill du bli uppringd?

Fyll i ditt namn, e-post/telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Integritetspolicy