FAQ

Välj kategori för att bläddra bland relevanta frågor.

Sedumtak och grästak Visa alla frågor

Vilken lutning är okej för ett sedumtak?

VILKEN LUTNING ÄR OKEJ FÖR ETT SEDUMTAK?

Sedum kan användas på tak med upp till 45 graders lutning.

För att ett sedumtak ska kunna monteras krävs att taket på byggnaden har en viss lutning, men lutningen på taket kan inte heller vara alldeles för stor. Hur stor lutning tak som man monterar sedummattor på har kan skilja sig från fall till fall. Sedum kan monteras på tak som har upp till 45 graders lutning.

SEDUMTAK PASSAR MÅNGA SLAGS BYGGNADER

Sedum kan användas på tak till många olika typer av byggnader med allt från det minsta skjulet till ett riktigt stort tak på exempelvis en offentlig byggnad. För att avrinningen av vatten ska fungera som den ska så ska ett sedumtak alltså ha en viss lutning. Om lutningen är alldeles för stor finns en risk för att sedummattan inte håller sig på plats som man önskar. Vid dessa tillfällen används så kallade granulerade tätskikt.

Det finns olika typer av sedummattor som man kan välja när man ska montera ett sedumtak på en byggnad. Vissa av mattorna består av sedum och örtväxter medan andra är en blandning mellan sedum, örter och mossa. Oavsett vilken typ av matta som används så finns flera fördelar med att välja sedum till en byggnad. För det första så isolerar taken byggnaden och kan leda till sänkta uppvärmningskostnader och för det andra är de naturliga taken bra ur miljösynpunkt då de blir en del av det omgivande ekosystemet. Sedum är en typ av växt som är tålig. Detta gör att den är ett bra val som takmaterial i Sverige där vädret ibland är hårt.

FRÅGA OM SEDUMTAKEN

Sedum passar alltså till många typer av byggnader, men inte alla. Det kan därför vara bra att ta kontakt med en takfirma för att veta vilket som är det bästa alternativet för just ditt hus. Hör gärna av dig till oss.

Vill du bli uppringd?

Fyll i ditt namn, e-post/telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Integritetspolicy