Så tvättar du husfasaden

Så tvättar du husfasaden

Att tvätta husfasaden regelbundet är en viktig del av underhållet för att bevara husets utseende och skydda det mot smuts, alger och mögel. Våren och svala sommardagar är den perfekta tiden för en fasadtvätt.
Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att genomföra uppgiften effektivt och säkert.

Tvätta husfasad – steg för steg

Steg 1: Förberedelse


Innan du börjar tvätta husfasaden är det viktigt att du förbereder arbetsområdet. Ta bort möbler eller föremål som kan vara i vägen. Skydda växter och blommor nära huset genom att täcka dem med plastfolie eller flytta dem tillfälligt. Se även till att täcka över elektriska uttag och ljuskällor för att undvika skador.

Steg 2: Säkerhet 


Säkerheten är alltid av högsta vikt när du arbetar på höjder. Se till att du har rätt skyddsutrustning, inklusive en säkerhetssele och hjälm. Använd en stabil stege eller skaffa dig en arbetsplattform för att nå högre områden på husfasaden. Var extra försiktig om du använder högtryckstvättar, då vatten kan riskera att tränga in i träet och skada fasaden. Undvik att använda en högtryckstvätt på en träfasad då risken finns att vatten tränger sig in i trät och kan skada färgen och träet mycket kraftigt.

Steg 3: Rengöringsmedel


Välj rätt rengöringsmedel för att tvätta husfasaden. Det beror på vilket material fasaden är gjord av. För träfasader kan en mild tvållösning vara lämplig, medan murverk kan kräva starkare rengöringsmedel. Läs noggrant på förpackningen och följ tillverkarens instruktioner för att få bästa resultat. Undvik att använda starka kemikalier om det inte är nödvändigt, då de kan vara skadliga för miljön. 
Är du osäker på vilket medel du bör använda till din fasad? Fråga råd på din närmste bygghandel. Idag finns ett flertal skonsamma medel för fasadtvätt ute på marknaden.

Steg 4: Förbehandling


Innan du applicerar rengöringsmedlet på hela fasaden är det en god idé att göra en provbehandling på en mindre synlig yta för att se hur det påverkar materialet. Detta hjälper dig att undvika eventuella oönskade effekter. Om rengöringsmedlet fungerar bra kan du fortsätta till nästa steg.

Steg 5: Applicera rengöringsmedlet


Följ instruktionerna på rengöringsmedlets förpackning för att blanda det med vatten i en behållare. Arbeta från botten av fasaden och uppåt. Applicera rengöringsmedlet på fasaden med hjälp av en mjuk borste eller en spruta. Se till att täcka alla ytor jämnt och undvik att låta rengöringsmedlet torka innan du sköljer av det.

Steg 6: Skölj av fasaden


Efter att rengöringsmedlet har fått verka enligt instruktionerna är det dags att skölja av fasaden. Använd en trädgårdsslang med ett sprutmunstycke för att spola bort rengöringsmedlet och smutsen.
Arbeta från toppen av fasaden och neråt i sektioner. Var försiktig så att du inte riktar vattenstrålen mot känsliga områden, som känsliga fönster, ventiler eller el-uttag.

Steg 7: Efterbehandling


När du har sköljt av hela fasaden, låt den torka naturligt. Inspektera fasaden noggrant för att se om det behövs ytterligare rengöring eller om det finns några skador som behöver åtgärdas. Om det finns envisa fläckar kan du behöva upprepa processen eller använda en mer aggressiv rengöringsmetod. Se till att rengöringsutrustningen rengörs ordentligt efter användning och att eventuella rester av rengöringsmedel hanteras på ett miljövänligt sätt.


Genom att följa dessa steg kan du säkert och effektivt tvätta husfasaden och återställa dess skönhet. Kom ihåg att regelbunden underhåll och rengöring är nyckeln till att hålla huset i gott skick och skydda det mot försämring över tiden.

Behöver du hjälp med att tvätta ditt hus fasad?

Vi är specialiserade på fasadtvätt och fasadrengöring i stor-Stockholm med fokus på söderort. Vi täcker områden som Enskede, Årsta, Skarpnäck, Skärholmen, Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö, Farsta, Tyresö, Nacka, Huddinge, Tumba, Botkyrka, Johanneshov, Haninge/Handen med mera.

Om du har frågor angående vår fasadtvätt och fasadrengöringstjänst för ditt hus i Stockholm eller något av våra andra erbjudanden i området, är du välkommen att kontakta oss här. Vi finns tillgängliga för att svara på dina frågor och diskutera hur vi kan hjälpa dig.