FAQ

Välj kategori för att bläddra bland relevanta frågor.

Takarbete och takläggning Visa alla frågor

Hur är livslängden för olika typer av tak?

hur är LIVSLÄNGDen FÖR OLIKA TYPER AV TAK?

Hur länge ett visst takmaterial håller beror dels på materialet i sig och dels på hur utsatt taket är för sådant som regn och oväder. Bland de tak som håller allra längst finns de traditionella tegelpannorna och även tak med betongpannor.

HÅLLBART TAK MED TEGEL OCH BETONG

När man ska lägga om sitt tak finns det en hel del olika typer av material som man kan välja mellan. En typ av tak som håller speciellt länge är ett tak med tegelpannor. Tegelpannor sägs vanligen kunna hålla runt 100 år. Det är alltså ett tak som inte behövs bytas ofta alls, även om underhåll av taket och enskilda plattor kan behövas så att inte vatten kommer in under plattorna.

En annan typ av tak som är bland dem som håller speciellt länge är ett tak med betongpannor. Även betongpannorna kan hålla i runt ett sekel. Tak av koppar är också det ett tak som kan hålla i upp till ett sekel. Plåttak håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.

Några typer av tak som istället har en aningen kortare livslängd är papptak och tak i shingel som kan tänkas hålla i runt 20 till 30 år.

HÅLLBARARE TAK MED RÄTT SKÖTSEL

Även fast det finns beräkningar på hur länge ett visst takmaterial kan tänkas hålla kan det vara bra att ha i åtanke att sådant som vädret påverkar hur länge taket håller. Om taket slits extra mycket kan det också få en kortare livlängd. Det är även bra att tänka på att man själv måste se över sitt tak för att det ska hålla så bra som möjligt.

Vill du bli uppringd?

Fyll i ditt namn, e-post/telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Integritetspolicy