Så vet du att det är dags för takomläggning

Alla tak behöver förr eller senare bytas ut. Hur lång livslängd ett tak har beror på flera olika faktorer. Det som påverkar är bland annat vilket material taket är i.

Alla tak behöver förr eller senare bytas ut. Hur lång livslängd ett tak har beror på flera olika faktorer. Det som påverkar är bland annat vilket material taket är i. Man brukar säga att tegeltak håller ungefär 100 år. Livslängden för betongpannor är betydligt kortare, där brukar man prata om 40-50 år. Ett plåttak har en livslängd på ca 30-40 år.

Det är inte bara materialet som avgör livslängden utan även hur utsatt taket är för väder och vind. En villa på västkusten är generellt mer utsatt för hårda vindar och väta jämfört med en villa längre in i landet. I norra delarna av landet utsätts taken ofta för stora snömängder som också påverkar livslängden.

Måste man byta underlagspapp?

Genom kontinuerligt underhåll kan takets livslängd öka avsevärt och till och med fördubblas. Hur noggrann tidigare hantverkare varit påverkar naturligtvis också. Ibland kan det räcka att byta ut delar av taket men är underlagstaket inte bra och bär och ströläkt i dåligt skick bör hela taket bytas. Om takpannorna är i gott skick kan de i vissa fall återanvändas.

För att ta reda på när det är dags att byta tak behöver taket inspekteras. Det är viktigt att undersöka både utsidan och insidan. Även om taket ser ut att vara i gott skick på utsidan kan isoleringen och tätningen vara dålig. Känn efter om fukt har letat sig in eller om det luktar mögel. Är du osäker kan vi på Takfix hjälpa dig avgöra om det är dags för takomläggning. Vi är verksamma i Stockholm med omnejd.

Hur mycket kostar det att byta tak?

Kostnaden för en takomläggning beror på flera faktorer, materialval, storlek på taket, takets konstruktion och typ. Skicket på det befintliga taket kan också påverka priset. Vid all renovering, tillbyggnad eller utbyggnad kan man få ROT-avdrag, så även vid byte av tak. Vill du veta priset för att byta just ditt tak? Kontakta oss för en kostnadsfri offert.

Under våra tjänster kan du läsa mer om hur en takomläggning går till och i vår FAQ hittar du fler frågor och svar på vanliga frågor om takarbete och takläggning.

Tveka inte att kontakta oss på Takfix för mer information och rådgivning kring takomläggning i Stockholm.

Nyhetsarkiv

  • Takfix snöröjningsavtal

    När vinterns snö och is börjar täcka ditt område är det dags att ta ställning till hur du ska hantera dessa utmaningar. Takfix erbjuder skräddarsydda snöröjningsavtal som är utformade för att göra din vinter bekymmersfri och säker.

    Läs mer
  • Vad menas med takpapp

    Takpapp är ett vattentätt och slitstark material som har impregnerats med asfaltliknande petroleumtjära som används under takpannor eller som ensamstående takbeklädnad. Har du ett flackt eller väldigt lite lutande tak passar takpapp alldeles utmärkt att användas som ensam beklädnad av taket. Takpapp har använts för att skydda bostäder landet runt ända sedan 1700-talet. Från början tillverkades materialet i små kvadrater och var inte alls lika hållbart som dagens takpapp.Den yttre sidan som vetter mot solens stålar är förklädd med krossat skiffer som skyddar mot väder och ger takpappen en längre livslängd.

    Läs mer
  • Renovera taket och få ner energiförbrukningen

    Ingen har väll missat de höga elpriserna som sprider sig genom Sverige! Vi kan läsa på webben och i tidningar hur vi som bostadsägare kan effektivisera och med smarta knep spara in på energi för att få ner kostanden på hushållets energiförbrukning. Sällan pratar någon om fastighetens tak. Visst, det är en stor och dyrare investering, men taket på din fastighet finns där för att skydda och isolera året om och är en stor nyckelfaktor för att ge din bostad det skydd den behöver.

    Läs mer