Fasadmålning i Stockholm

Fasadmålning stockholm

Vi specialiserar oss på totalrenoveringar och fasadmålning för olika typer av byggnader runt om i Stockholm. Vid behov tar vi oss även an problem med dåliga fönsterbleck eller fönster genom att utföra målningsarbeten för att förbättra deras estetik och funktion.

Offertförfrågan

Fasadmålning är en omfattande uppgift som främst kräver tid och tålamod. På Takfix besitter vi inte bara den nödvändiga kompetensen för att utföra arbetet, utan också den precision som krävs för att säkerställa ett vackert och hållbart resultat. Vår erfarenhet och skicklighet gör att arbetet genomförs på ett korrekt sätt, vilket garanterar din nöjdhet med det avslutande resultatet.

Vi på Takfix har specialiserat oss på fasadmålning och arbetar med ett brett utbud av fasadtyper, inklusive trä, plåt, puts och betong. Vi har även expertis inom målning av fönster och fönsterbleck. Oavsett vilken yta eller material du har, kan du lita på att vi har den kompetens och noggrannhet som krävs för att leverera högkvalitativa fasadmålningstjänster.

Hur ofta bör man måla huset?

Att måla om fasaden regelbundet är viktigt av flera skäl. För det första skyddar en välmålad fasad ditt hus mot väder och vind samt mot angrepp från mögel och andra skadliga faktorer. En intakt färgyta förhindrar fuktinträngning och förlänger därmed livslängden på din fasad, oavsett om den är av trä, plåt, puts eller betong.

En ny fasadmålning gör inte bara huset mer motståndskraftigt utan ger det också ett estetiskt lyft. En vackert målad fasad förbättrar husets utseende och ökar dess värde.

Hur ofta man bör måla om beror på vilken typ av färg som används:

  • Akrylatfärg: Håller 12-16 år.
  • Slamfärg: Håller 5-8 år.
  • Alkydoljefärg: Håller omkring 8 år.
  • Linoljefärg: Håller 10-15 år, men tappar kulör snabbare.

Att hålla koll på färgens livslängd och inspektera fasaden regelbundet hjälper dig att planera när det är dags för nästa målning. Genom att ta hand om din fasad i tid undviker du kostsamma reparationer och säkerställer att ditt hus alltid ser sitt bästa ut.

Målningstekniker för olika fasader

Arbetet vid målning av olika typer av fasader, såsom träfasad, plåtfasad och putsfasad, skiljer sig åt på flera sätt på grund av de olika materialens egenskaper och krav. Här är en jämförelse av hur arbetet kan skilja sig mellan dessa tre olika typer av fasader:

Målning av träfasad

Träfasader kräver regelbundet underhåll eftersom trä är mer mottagligt för fukt och UV-strålning. Det kan innebära att måla om fasaden eller göra mindre reparationer vid behov.

Vid målning av en träfasad är förberedelse avgörande. Det innebär att inspektera fasaden för eventuella skador, fylla i sprickor och skador, samt tvätta och rengöra ytan för att avlägsna smuts, mossa och mögel. Träet behöver en speciell trägrund (primer) för att förbättra fästförmågan för den nya färgen och skydda träet från fukt.
Träfasaden målas vanligtvis med pensel för att nå svåråtkomliga områden och för att ge en jämn och täckande färgyta. En bred målarrulle används också för större ytor.

Målning av plåtfasad

Plåtfasad kräver vanligtvis mindre underhåll än träfasader, men regelbunden inspektion och eventuell rostbehandling kan behövas för att förlänga fasadens livslängd.

Innan målning av en plåtfasad är det viktigt att noggrant rengöra ytan från rost, smuts och eventuell gammal färg. Rostskyddande behandlingar kan också vara nödvändiga för att förhindra korrosion. Plåtfasad behöver ofta en speciell primer för metall för att säkerställa färgens vidhäftning och öka dess hållbarhet på plåtytan.
Vid målning av plåtfasad används ofta penslar eller målarrullar för mindre ytor, medan större ytor kan kräva användning av sprutpistol för att ge en jämn och enhetlig färgfördelning.

Målning av putsfasad

Putsfasader har vanligtvis ett gott skydd mot väderpåverkan, men sprickor och putsavskalning kan uppstå över tid och kräver åtgärd för att förhindra vidare skador.

Putsfasader bör först rengöras för att avlägsna smuts och eventuell lös puts. Mindre putsreparationer bör göras innan målning. I vissa fall kan en putsgrundning vara nödvändig för att förbättra färgens vidhäftning på den porösa putsytan.
Putsfasader kan målas med penslar eller målarrullar, men i vissa fall kan även en sprutpistol användas för att snabbt täcka större ytor.

Sammanfattningsvis kräver varje typ av fasad olika förberedelser, grundning, målningstekniker och underhållsarbete. För att uppnå bästa möjliga resultat och förlänga fasadens livslängd är det viktigt att anpassa arbetet efter det specifika materialet och dess unika egenskaper.

Att tänka på vid fasadmålning

För att uppnå ett hållbart resultat vid fasadmålning måste flera faktorer beaktas. Trähus har en benägenhet att börja flagna efter några år, vilket understryker vikten av att använda rätt typ av färg för att förebygga slitage i förtid. Att välja rätt färg, genomföra en noggrann tvätt av huset och applicera färgen på ett täckande sätt är avgörande faktorer för att säkerställa att resultatet står emot tidens påverkan och bibehåller sin kvalitet över tid.

Husets placering har också betydelse. Om ditt hus ligger skyddat för väder och vind håller det längre. I regel slits väggar i söderläge fortast då solen med sitt UV-ljus står för det största slitaget. Med oss kan du alltid vara säker. Vi utför allt arbete med en stor varsamhet, vi lämnar inget åt sidan och du behöver inte tänka på något oavsett om det handlar om en träfasad, en plåtfasad, en putsfasad, fönsterbleck eller något annat på ditt hus.

Målning av fönsterbleck och träfönster

Vid fasadarbeten är det även viktigt att tänka på fönsterna. Vi använder oss av snabbtorkande färg som ger en halvblank och tålig yta som skyddar dina fönster och dina fönsterbleck. Även här, precis som vid målningen av ett trähus, en plåtfasad, gäller det att förarbetet är utfört på ett korrekt sätt för att förebygga att dina träfönster slits i förtid.

Fasadmålning i Stockholm från Takfix

För att fasaden och huset ska hållas i ett bra skick är det viktigt att ta hand om det på rätt sätt. Något som förbättrar hållbarheten är en fasadmålning. En fasadmålning ger även huset ett fint utseende. Har du en fasad i dag som behöver hjälp med fasadmålning löser vi det. Under flera år har vi genomfört ett stort antal fasadmålningar på villor i Stockholm.

Vi arbetar med målning av fasad i hela stor-Stockholm men främst i söderort: Enskede, Årsta, Skarpnäck, Skärholmen, Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö, Farsta, Tyresö, Nacka, Huddinge, Tumba, Botkyrka, Johanneshov, Haninge / Handen osv.

Ta kontakt så hjälper vi dig 

Vid eventuella frågor eller för en kostnadsfri offert, kontakta oss på Takfix så bokar vi in ett möte för din fasadmålning i Stockholm.

Utöver fasadmålning erbjuder vi även målning av din fastighets tak