Takarbete och takläggning
- » Hur går ett takbyte till?
- » Behövs bygglov vid takbyte?
- » Vad är bäst, takpannor eller takplåt?
- » Papptak - Vad finns det för för- och nackdelar?
- » Hur är livslängden för olika typer av tak?
- » Hur utförs en taktvätt hos oss?
-
» När behövs fallskydd?
Varför är fallskydd viktigt?
Vid arbete på tak är säkerheten avgörande eftersom en fallolycka kan få allvarliga konsekvenser. Fall från höga höjder är en av de vanligaste orsakerna till arbetsplatsolyckor, och därför är användningen av rätt skyddsutrustning avgörande. Fallskydd används för att säkerställa att de som arbetar på taket är skyddade och inte riskerar att falla, oavsett om det är under tillfälliga reparationer eller längre arbeten.
Olika typer av fallskydd
Det finns två huvudsakliga typer av fallskydd som används beroende på arbetets art och takets konstruktion:
Personlig fallskyddsutrustning
Denna typ av fallskydd består av en sele som arbetaren bär, kopplad till ett säkerhetsblock eller en lina. Säkerhetsutrustningen dämpar ett fall och förhindrar allvarliga skador. Personlig fallskyddsutrustning används främst när det inte går att installera fasta skyddssystem.
Gemensamt fallskydd
Ett säkrare alternativ är gemensamma fallskyddsåtgärder, som innebär installation av fasta räcken, ställningar eller skyddsnät. Dessa monteras på fasaden, takfoten, gavlarna eller direkt på taket och minimerar risken för fall utan att den som arbetar behöver bära sele.
När krävs fallskydd enligt lag
Enligt riktlinjer från Arbetsmiljöverket ska fallskydd alltid användas vid arbete på två meters höjd eller högre om det finns risk för fall. Detta gäller särskilt vid byggnads- och anläggningsarbeten. I första hand ska gemensamma åtgärder, som ställningar eller skyddsräcken, användas för att förhindra fallolyckor. Personlig fallskyddsutrustning används som ett komplement när andra skyddsåtgärder inte kan implementeras.
- » Vilka är reglerna för snörasskydd?
- » Kan jag få rotavdrag för takarbete & takbyte?
- » Hur väljer jag rätt takmaterial till mitt hustak?
- » Hur ökar jag säkerheten på mitt tak?
- » Hur underhåller man ett tak?
- » Vad finns det för ansvar vid takarbete i Stockholm?