Viktigt med god arbetsmiljö på tak

Sedan den första januari 2015 har arbetsmiljöverket infört nya regler när det kommer till arbetsmiljösäkerhet gällande takarbeten.

Innan lagen trädde i kraft fanns det ingen regel som krävde att takarbetare var tvungna att använda sig av både taksäkerhet och fallskydd. Numera är det obligatoriskt och det leder till att det är vårt gemensamma ansvar att följa de nya regler som finns.

Flera säkerhetsrisker – vi försöker eliminera dem

Vi följer tillsammans de senaste reglerna för att skapa en god arbetsmiljö på tak. Det innebär att såväl arbetstagare som arbetsgivare har som skyldighet att tillsammans samarbeta för att uppnå en god, men framför allt en säker och trygg, arbetsmiljö i vardagen. Det finns många riskfaktorer när arbete utförs på höga höjder, och fall är en av de mest förekommande orsakerna till dödsfall och skador inom byggbranschen. Därför är det otroligt viktigt att försöka förebygga de risker som finns redan när höjden uppnår två meter.

 

Läs mer om arbetsmiljöpolicy

Läs mer om kvalitetspolicy

Läs mer om miljöpolicy

 

Viktigt att använda skyddsutrustning

Det finns både kollektiva skyddsanordningar och personlig fallskyddsutrustning. Till den första kategorin hör anordningar som fallskyddsräcken, arbetsplatsformar, skyddstäckning och ställningar. Till den andra kategorin hör utrustning som kopplas på arbetaren och som endast får användas i undantagsfall, exempelvis om det tar betydligt längre tid att få anordningarna dit man behöver dem.

Gemensamt ansvar att upprätthålla en god arbetsmiljö

Det är arbetstagaren som har det yttersta ansvaret gällande arbetsmiljön, men de anställda har också ett stort personligt ansvar. Alla på arbetsplatsen ska därför utbildas i säkerhet. Arbetsmiljöverket arbetar kontinuerligt för att kontrollera att lagen följs.

Arbetsmiljö reglerar bland annat fysiska faktorer, som skyddsutrustning och säkerhet, men viktigt att komma ihåg är också den psykiska arbetsmiljön för att minska sjukfrånvaro. Man kan alltså säga att arbetsmiljön sammanfattningsvis handlar om alla parters välbefinnande på arbetstid.

Nyhetsarkiv

  • Takfix snöröjningsavtal

    När vinterns snö och is börjar täcka ditt område är det dags att ta ställning till hur du ska hantera dessa utmaningar. Takfix erbjuder skräddarsydda snöröjningsavtal som är utformade för att göra din vinter bekymmersfri och säker.

    Läs mer
  • Vad menas med takpapp

    Takpapp är ett vattentätt och slitstark material som har impregnerats med asfaltliknande petroleumtjära som används under takpannor eller som ensamstående takbeklädnad. Har du ett flackt eller väldigt lite lutande tak passar takpapp alldeles utmärkt att användas som ensam beklädnad av taket. Takpapp har använts för att skydda bostäder landet runt ända sedan 1700-talet. Från början tillverkades materialet i små kvadrater och var inte alls lika hållbart som dagens takpapp.Den yttre sidan som vetter mot solens stålar är förklädd med krossat skiffer som skyddar mot väder och ger takpappen en längre livslängd.

    Läs mer
  • Renovera taket och få ner energiförbrukningen

    Ingen har väll missat de höga elpriserna som sprider sig genom Sverige! Vi kan läsa på webben och i tidningar hur vi som bostadsägare kan effektivisera och med smarta knep spara in på energi för att få ner kostanden på hushållets energiförbrukning. Sällan pratar någon om fastighetens tak. Visst, det är en stor och dyrare investering, men taket på din fastighet finns där för att skydda och isolera året om och är en stor nyckelfaktor för att ge din bostad det skydd den behöver.

    Läs mer