Var medveten om garantiavtalen

När man anlitar en hantverkare för någon typ av jobb är det bra att vara medveten om de rättigheter som man har som kund och möjligheten till att få garanti på hantverksarbetet.

Se även gärna undersidan om ansvar vid takarbeten.

En trygghet vid hantverksarbeten

När man som kund anlitar en hantverkare finns konsumenttjänstlagen som en trygghet. Lagen säger att hantverkaren måste ta ansvar för sådana fel som uppstår inom tre år vid ROT-entreprenader. Vid så kallade småhusentreprenader ansvarar hantverkaren istället för fel som blir synliga inom två år efter det utförda jobbet.

Konsumenttjänstlagen är på det viset något som är en säkerhet för den som bestället ett jobb av en hantverkare. Lagen är dock inte något som berör allt. För att få ett mer grundläggande skydd är det därför bra att även teckna ett avtal om garanti med den hantverkare som man anlitar.

Med ett garantiavtal garanterar hantverkaren att arbetet som utförs ska hålla en viss kvalitet och att det som har byggts eller renoverats ska hålla under en viss tid. Avtalet gör det även tydligt vad som ska göras och hur mycket det ska kosta.

Olika typer av garantiavtal

Det finns ett par olika typer av garantiavtal som kan skrivas i samband med att man som privatperson anlitar en hantverkare till att göra ett byggnadsjobb. Hantverkarformuläret 17 är en typ av avtal som skrivs vid olika slags ROT-arbeten. Entreprenadkontrakt ABS 09 är det avtal som gäller för så kallade småhusentreprenader.

Den här typen av garantiavtal är inte något som används som substitut till lagen utan det är något som snarare ger ett extra skydd för dig som anlitar en hantverkare. Att lämna den här typen av garanti är inte heller något som hantverkaren måste göra och därför kan det som privatperson vara en fördel att veta om att möjligheten finns.

Nyhetsarkiv

 • Så utför du säker takskottning i vinter

  Vinterhalvåret har nu anlänt. När mycket snö faller ned och samlas på taket kan det bli nödvändigt med en takskottning. För att takskottningen ska gå säkert till finns det dock en del som det är bra att tänka på.

 • Snöskottning av tak - vet du vad som gäller?

  Vill du veta mer om snöskottning av tak och vad man behöver tänka på inför vintern som fastighetsägare? I vår kunskapsbank hittar du massor av information som rör snöröjning och skottning av tak.

 • Undvik vinterns risker med snörasskydd

  Hösten är här och vintern närmar sig. När mycket snö under vintern samlas på taket kan det finnas en risk att den faller ned mot marken. Genom att montera taksäkerhet kan du undvika risken för olyckor i vinter. Takfix monterar taksäkerhet runt om i Stockholm.

 • Tillökning i vår kunskapsbank om byggställningar

  I vår kunskapsbank kan du nu få reda på vad det kostar att låta bygga en ställning, om du själv kan vara med i monteringsarbetet, och hur du kan veta att byggställningen är godkänd och säker.

 • Dags att boka vinterns takskottning i Stockholm

  Även om vintern kanske känns långt borta så går tiden fort och det kan vara bra att redan nu tänka på att boka in sin hjälp med takskottning i Stockholm inför vintern.