Var medveten om garantiavtalen

När man anlitar en hantverkare för någon typ av jobb är det bra att vara medveten om de rättigheter som man har som kund och möjligheten till att få garanti på hantverksarbetet.

Se även gärna undersidan om ansvar vid takarbeten.

En trygghet vid hantverksarbeten

När man som kund anlitar en hantverkare finns konsumenttjänstlagen som en trygghet. Lagen säger att hantverkaren måste ta ansvar för sådana fel som uppstår inom tre år vid ROT-entreprenader. Vid så kallade småhusentreprenader ansvarar hantverkaren istället för fel som blir synliga inom två år efter det utförda jobbet.

Konsumenttjänstlagen är på det viset något som är en säkerhet för den som bestället ett jobb av en hantverkare. Lagen är dock inte något som berör allt. För att få ett mer grundläggande skydd är det därför bra att även teckna ett avtal om garanti med den hantverkare som man anlitar.

Med ett garantiavtal garanterar hantverkaren att arbetet som utförs ska hålla en viss kvalitet och att det som har byggts eller renoverats ska hålla under en viss tid. Avtalet gör det även tydligt vad som ska göras och hur mycket det ska kosta.

Olika typer av garantiavtal

Det finns ett par olika typer av garantiavtal som kan skrivas i samband med att man som privatperson anlitar en hantverkare till att göra ett byggnadsjobb. Hantverkarformuläret 17 är en typ av avtal som skrivs vid olika slags ROT-arbeten. Entreprenadkontrakt ABS 09 är det avtal som gäller för så kallade småhusentreprenader.

Den här typen av garantiavtal är inte något som används som substitut till lagen utan det är något som snarare ger ett extra skydd för dig som anlitar en hantverkare. Att lämna den här typen av garanti är inte heller något som hantverkaren måste göra och därför kan det som privatperson vara en fördel att veta om att möjligheten finns.

Nyhetsarkiv

 • Se över ditt tak med en takbesiktning

  Under vinterhalvåret utsätts ett tak för särskilt hårda väderförhållanden med både vind, regn, snö och is. När våren sedan kommer kan det därför vara bra att se över taket och fixa till eventuella brister. Vi på Taxfix gör takbesiktningar runt om i Stockholmsområdet.

 • Nu är det vår och därmed dags att se över fasaden

  Nu när solen skiner är det perfekt läge att se över dom där sakerna som man alltid skjuter på. Sommaren är den bästa tiden att se över fasaden eftersom det inte får vara för kallt eller fuktigt om du behöver måla. Kanske finns det något hos dig som behöver ses om?

 • Därför kräver sanering av eternittak rätt kunskaper

  Att hantera material som innehåller asbest kan innebära risker är troligen känt hos de allra flesta. Ett sådant material är ett eternittak. Men varför är det egentligen så farligt att hantera asbest?

 • Boka vårens takomläggning i Stockholm redan nu

  Vi har nu gått in i ett nytt år och även om våren och sommaren kan kännas avlägsen kan det vara en god idé att redan nu boka in sin hjälp med vårens takomläggning i Stockholm. Takfix utför takbyten och takrenoveringar med många typer av takmaterial.

 • Så sköter du ditt sedumtak under vintern

  För att ett sedumtak och andra typer av gröna tak ska hålla sig i ett så bra skick som möjligt finns det en del som är bra att ha i åtanke. Vinterhalvåret är nu här och det finns saker att tänka på gällande skötseln av ditt sedumtak i Stockholm.