Spara din fasad med rensade hängrännor

Dagens hängrännor och stuprör håller en bra kvalitet, men det kan ändå vara bra att med jämna mellanrum se över så att de är hela och även att rensa dem så att vattnet kommer fram som det ska.

Höststäda

Ett annat sätt att se till att fasaden håller är att ta hand om den och underhålla den med jämna mellanrum. Läs mer om hur ofta en fasad ska underhållas.

Rensa bort löv och grenar i hängrännor och stuprör

Ibland krävs det att man ser över sina hängrännor och stuprör och rensar dem från sådant som grenar, barr och löv som kan ha fastnat. Hur ofta man måste rensa sina rännor och rör skiljer sig från hus till hus beroende på hur mycket träd som finns på gården. Om man har en gård med många träd kan det vara bra att ha i åtanke att man måste se över rännorna oftare än om man knappt har några träd i närheten av huset.

Vid rensningen börjar man med att ta bort löven och kvistarna som samlats och därefter kan det även vara bra att se över så att något inte har fastnat i skarvar i rören. Till sist är det även bra att skölja rent rännorna och rören för att få bort det sista som eventuellt är kvar.

Undvik skador på fasaden

Om man inte rensar sina stuprör och hängrännor finns det alltså en risk för att löv, grenar, barr och annat samlas och stoppar upp vattnet som ska rinna fritt. Om detta händer finns det en risk för att vattnet till slut forsar över kanten och ned på husets fasad.

Om man har en fasad som under en längre period utsätts för vatten kan det till slut göra att man får en vatten- eller fuktskada. Det finns alltså därför fördelar med att med jämna mellanrum rensa sina hängrännor och stuprör. Det är även bra att ibland se över så att rören är hela och inte läcker.

 

Nyhetsarkiv

  • Takfix snöröjningsavtal

    När vinterns snö och is börjar täcka ditt område är det dags att ta ställning till hur du ska hantera dessa utmaningar. Takfix erbjuder skräddarsydda snöröjningsavtal som är utformade för att göra din vinter bekymmersfri och säker.

    Läs mer
  • Vad menas med takpapp

    Takpapp är ett vattentätt och slitstark material som har impregnerats med asfaltliknande petroleumtjära som används under takpannor eller som ensamstående takbeklädnad. Har du ett flackt eller väldigt lite lutande tak passar takpapp alldeles utmärkt att användas som ensam beklädnad av taket. Takpapp har använts för att skydda bostäder landet runt ända sedan 1700-talet. Från början tillverkades materialet i små kvadrater och var inte alls lika hållbart som dagens takpapp.Den yttre sidan som vetter mot solens stålar är förklädd med krossat skiffer som skyddar mot väder och ger takpappen en längre livslängd.

    Läs mer
  • Renovera taket och få ner energiförbrukningen

    Ingen har väll missat de höga elpriserna som sprider sig genom Sverige! Vi kan läsa på webben och i tidningar hur vi som bostadsägare kan effektivisera och med smarta knep spara in på energi för att få ner kostanden på hushållets energiförbrukning. Sällan pratar någon om fastighetens tak. Visst, det är en stor och dyrare investering, men taket på din fastighet finns där för att skydda och isolera året om och är en stor nyckelfaktor för att ge din bostad det skydd den behöver.

    Läs mer