Spara din fasad med rensade hängrännor

Dagens hängrännor och stuprör håller en bra kvalitet, men det kan ändå vara bra att med jämna mellanrum se över så att de är hela och även att rensa dem så att vattnet kommer fram som det ska.

Höststäda

Ett annat sätt att se till att fasaden håller är att ta hand om den och underhålla den med jämna mellanrum. Läs mer om hur ofta en fasad ska underhållas.

Rensa bort löv och grenar i hängrännor och stuprör

Ibland krävs det att man ser över sina hängrännor och stuprör och rensar dem från sådant som grenar, barr och löv som kan ha fastnat. Hur ofta man måste rensa sina rännor och rör skiljer sig från hus till hus beroende på hur mycket träd som finns på gården. Om man har en gård med många träd kan det vara bra att ha i åtanke att man måste se över rännorna oftare än om man knappt har några träd i närheten av huset.

Vid rensningen börjar man med att ta bort löven och kvistarna som samlats och därefter kan det även vara bra att se över så att något inte har fastnat i skarvar i rören. Till sist är det även bra att skölja rent rännorna och rören för att få bort det sista som eventuellt är kvar.

Undvik skador på fasaden

Om man inte rensar sina stuprör och hängrännor finns det alltså en risk för att löv, grenar, barr och annat samlas och stoppar upp vattnet som ska rinna fritt. Om detta händer finns det en risk för att vattnet till slut forsar över kanten och ned på husets fasad.

Om man har en fasad som under en längre period utsätts för vatten kan det till slut göra att man får en vatten- eller fuktskada. Det finns alltså därför fördelar med att med jämna mellanrum rensa sina hängrännor och stuprör. Det är även bra att ibland se över så att rören är hela och inte läcker.

 

Nyhetsarkiv

 • Så utför du säker takskottning i vinter

  Vinterhalvåret har nu anlänt. När mycket snö faller ned och samlas på taket kan det bli nödvändigt med en takskottning. För att takskottningen ska gå säkert till finns det dock en del som det är bra att tänka på.

 • Snöskottning av tak - vet du vad som gäller?

  Vill du veta mer om snöskottning av tak och vad man behöver tänka på inför vintern som fastighetsägare? I vår kunskapsbank hittar du massor av information som rör snöröjning och skottning av tak.

 • Undvik vinterns risker med snörasskydd

  Hösten är här och vintern närmar sig. När mycket snö under vintern samlas på taket kan det finnas en risk att den faller ned mot marken. Genom att montera taksäkerhet kan du undvika risken för olyckor i vinter. Takfix monterar taksäkerhet runt om i Stockholm.

 • Tillökning i vår kunskapsbank om byggställningar

  I vår kunskapsbank kan du nu få reda på vad det kostar att låta bygga en ställning, om du själv kan vara med i monteringsarbetet, och hur du kan veta att byggställningen är godkänd och säker.

 • Dags att boka vinterns takskottning i Stockholm

  Även om vintern kanske känns långt borta så går tiden fort och det kan vara bra att redan nu tänka på att boka in sin hjälp med takskottning i Stockholm inför vintern.