Kräv alltid garanti på hantverksarbeten

När man bestämmer sig för att anlita en hantverkare för diverse byggprojekt är det konsumenttjänstlagen som gäller.

Det betyder att det är viktigt att som privatperson känna till den och vad den innehåller. I konsumenttjänstlagen ingår hantverk på fast egendom, arbete på lösa saker och förvaring av lösa saker.

ROT-entreprenader och småhusentreprenader

Det finns flera olika typer av hantverk, men de två vanligaste kategorierna är ROT-entreprenader, som reglerar bland annat renovering och ombyggnad, och småhusentreprenader, som reglerar tillbyggnad och konstruktion av nya byggnader. Konsumenttjänstlagen finns till för att konsumenten ska kunna försäkra sig om att denne inte får ett sämre avtal än vad lagen säger och att priset inte överskrids med för många procentenheter.

När det gäller ROT-entreprenader är hantverkaren ansvarig för fel som reklameras inom 3 år, samt ansvarig för arbete som finns på byggnader och mark under tio års tid. När det kommer till småhusentreprenader är hantverkaren den som ansvarar för de fel som uppkommer inom två år. Kravet är att reklamationen kommer inom tio år efter avslutat jobb.

Konsumenttjänstlagen är alltså en trygghet för konsumenten om problem skulle uppstå med hantverket. Nackdelen är att den inte är komplett.

Detta ingår inte i konsumenttjänstlagen

Trots att lagen många gånger är väldigt användbar finns det vissa saker som konsumenten behöver komplettera för att få ett skydd som täcker alla eventuella problem. Exempel på händelser som inte regleras enligt lagen är korrigering av fel, försäljning i samband med köp, transport, konsult och tillverkning. Det innebär att man som konsument bör teckna en garanti med hantverkaren för att försäkra sig om att man har det skydd som krävs. Det finns två olika garantiavtal som är gjorde för olika ändamål, det första gäller för ROT-entreprenader och det andra för småhusentreprenader.

Teckna garanti för att få ett komplett skydd

Fördelen med garantiavtal är att de inte ersätter lagen på något sätt, utan byggs på som en komplettering och har i uppgift att ge konsumenten fullt skydd mot eventuella missöden. En hantverkare som har lämnat en garanti till kunden ansvarar för resultat och försämring på arbetet inom en viss tidsperiod. Skulle hantverket inte leva upp till den lovade standarden trots tecknat avtal regleras händelsen återigen under konsumenttjänstlagen. Enligt lagen är det dock inte obligatoriskt för hantverkaren att lämna garanti till kunden, utan det är något man som kund själv måste ha koll på. Man bör dessutom alltid kräva en slutfaktura när jobbet är klart.

Vem ansvarar för materialet?

Köper konsumenten materialet som ska användas kan hantverkaren välja att låta det bli en del av sin garanti, vilket innebär att materialet ingår i garantitiden. Dock måste det skrivas in i garantiavtalet för att det ska vara giltigt. När en hantverkare väljer att lämna en garanti betyder det att denne är ansvarig för att bevisa varför eventuella fel har uppstått. Ett tips är att göra en garantibesiktning innan avtalet tar slut, för att försäkra sig om att det inte finns några dolda fel.

 

Nyhetsarkiv

  • Takfix snöröjningsavtal

    När vinterns snö och is börjar täcka ditt område är det dags att ta ställning till hur du ska hantera dessa utmaningar. Takfix erbjuder skräddarsydda snöröjningsavtal som är utformade för att göra din vinter bekymmersfri och säker.

    Läs mer
  • Vad menas med takpapp

    Takpapp är ett vattentätt och slitstark material som har impregnerats med asfaltliknande petroleumtjära som används under takpannor eller som ensamstående takbeklädnad. Har du ett flackt eller väldigt lite lutande tak passar takpapp alldeles utmärkt att användas som ensam beklädnad av taket. Takpapp har använts för att skydda bostäder landet runt ända sedan 1700-talet. Från början tillverkades materialet i små kvadrater och var inte alls lika hållbart som dagens takpapp.Den yttre sidan som vetter mot solens stålar är förklädd med krossat skiffer som skyddar mot väder och ger takpappen en längre livslängd.

    Läs mer
  • Renovera taket och få ner energiförbrukningen

    Ingen har väll missat de höga elpriserna som sprider sig genom Sverige! Vi kan läsa på webben och i tidningar hur vi som bostadsägare kan effektivisera och med smarta knep spara in på energi för att få ner kostanden på hushållets energiförbrukning. Sällan pratar någon om fastighetens tak. Visst, det är en stor och dyrare investering, men taket på din fastighet finns där för att skydda och isolera året om och är en stor nyckelfaktor för att ge din bostad det skydd den behöver.

    Läs mer