Få ett tak som håller med tiden

För att taket på ens hus ska hålla så länge som möjligt kan det vara bra att tänka på att ta hand om det på rätt sätt.

Vad som är bra att se över på taket och hur man tar hand om taket skiljer sig dock mellan olika typer av takmaterial. Se mer även här om takunderhåll i Stockholm

Se över och underhåll ditt tak

Takmaterial håller generellt under många år, men sådant som väder och vind sliter på taken och kan påverka hur lång tid det tar innan ett visst tak måste bytas ut. För att ge sitt tak de bästa förutsättningarna att hålla länge kan det vara en bra idé att se över takets skick och underhålla det så att problemen till slut inte blir allt för stora och ett byte av hela taket krävs.

Det kan med jämna mellanrum vara bra att se över sådant som att takpannorna är hela och ligger rätt samt att pappen och läkten är hel. Det kan också vara bra att se över taket inifrån på vinden för att se så att det inte finns problem med sådant som fukt och mögel.

Om det är ett hus med ett plåttak och inte med takpannor är det bra att inspektera så att taket är helt och att skarvarna är täta och inte släpper in vatten.

Hållbart tak med en taktvättning

Ett sätt att se till så att man underhåller sitt tak och har ett tak som håller med tiden är alltså att med jämna mellanrum inspektera taket. Något annat som kan vara bra för takets hållbarhet är en taktvättning. Vid en taktvättning spolas taket rent med en högtryckstvätt för att få bort sådant som mossa och växter på taket som annars kan stoppa och samla upp vatten och fukt som kan skada taket.

Nyhetsarkiv

 • Så utför du säker takskottning i vinter

  Vinterhalvåret har nu anlänt. När mycket snö faller ned och samlas på taket kan det bli nödvändigt med en takskottning. För att takskottningen ska gå säkert till finns det dock en del som det är bra att tänka på.

 • Snöskottning av tak - vet du vad som gäller?

  Vill du veta mer om snöskottning av tak och vad man behöver tänka på inför vintern som fastighetsägare? I vår kunskapsbank hittar du massor av information som rör snöröjning och skottning av tak.

 • Undvik vinterns risker med snörasskydd

  Hösten är här och vintern närmar sig. När mycket snö under vintern samlas på taket kan det finnas en risk att den faller ned mot marken. Genom att montera taksäkerhet kan du undvika risken för olyckor i vinter. Takfix monterar taksäkerhet runt om i Stockholm.

 • Tillökning i vår kunskapsbank om byggställningar

  I vår kunskapsbank kan du nu få reda på vad det kostar att låta bygga en ställning, om du själv kan vara med i monteringsarbetet, och hur du kan veta att byggställningen är godkänd och säker.

 • Dags att boka vinterns takskottning i Stockholm

  Även om vintern kanske känns långt borta så går tiden fort och det kan vara bra att redan nu tänka på att boka in sin hjälp med takskottning i Stockholm inför vintern.