FAQ

Välj kategori för att bläddra bland relevanta frågor.

Byggställningar Visa alla frågor

Hur vet man att en byggnadsställning är säker?

HUR VET MAN ATT EN BYGGNADSSTÄLLNING ÄR SÄKER?

När man ställer upp byggställningar är det viktigt att allt sker på ett ordnat, godkänt och säkert sätt. Arbetsmiljöverket har föreskrifter som man ska följa och i denna artikel ger vi en del av informationen, förhoppningsvis på ett lättförståeligt sätt.

SE TILL ATT BYGGSTÄLLNINGEN ÄR RÄTT CERTIFIERAD

Prefabricerade ställningar ska vara rätt typkontrollerade. Det innebär att ett ackrediterat certifieringsorgan (som verkar inom EES-området) ska ha ställt ut ett typkontrollintyg på byggställningen. Det följer en liknande norm för samtliga byggställningar på hela den europeiska marknaden. Alla delar av byggställningen ska hålla samma höga nivå. Man kan oftast se detta genom att komponenter är präglade med rätt märkning och att leverantörsuppgifter finns i form av en skylt eller etiketter.

ANLITA PROFESSIONELLA STÄLLNINGSENTREPRENÖRER

Det är en del av ställningsentreprenörernas ansvar att se till att en byggställning är säker. Det inkluderar även arbetet med att sätta upp själva ställningen, att gå igenom och kontrollera byggställningen innan den överlämnas och att se till att byggställningen skapar en bra arbetsmiljö för dem som ska använda den.

NÄR BYGGSTÄLLNINGEN ÄR MONTERAD

När ställningsentreprenören har monterat färdigt byggställningen ska den inspekteras, men den ska även skyltas så att det tydligt framgår att den är säker av de som har monterat den. Vi på Takfix har god erfarenhet av att montera byggställningar och har alla nödvändiga certifikat. Allt för att du ska få ett trygg och väl genomfört arbete.

YTTERLIGARE INFORMATION OM SÄKERHETEN

Arbetsmiljöverket har en broschyr som går in i detalj om föreskrifter när man ska sätta upp säkra ställningar. Där kan du läsa om råd och rekommendationer för att göra arbete med ställningar säkrare. Det är Arbetsmiljöverkets vägledning för att kunna tillämpa föreskrifterna om ställningarna AFS 2013:4. En del av de är rekommendationer men det som anges som föreskrifter är tvingande.

Vill du bli uppringd?

Fyll i ditt namn, e-post/telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Integritetspolicy