Skötsel av ditt sedumtak - såhär gör du!

15 juli 2020
Skötsel av ditt sedumtak - såhär gör du!

Ett sedumtak är ett tak som klassas som ett så kallat grönt tak och som är uppbyggt med växtsorten sedum. Det kallas för grönt tak då det är ett tak som är gjort på naturlig växtlighet. Att ha ett sedumtak är ett fint alternativ och har flera fördelar. Många kanske dock undrar hur man tar hand om sedumtaket och vad som krävs för att det ska blomma fint. Sedumtaken är tak som inte kräver särskilt mycket underhåll.

Såhär sköter du ditt sedumtak

Ett sköta om sitt sedumtak är lättare än vad man kan tro, men liksom alla tak behöver taket underhållas till en viss del. En sak som är bra att komma ihåg är att sedumtaket behöver gödslas cirka en gång per år vid behov, men det går även att vänta längre mellan gångerna. Om det växer mycket mossa på sedumtaket eller om sedumet är rödaktigt så kan detta tyda på näringsbrist. Genom att gödsla taket ser man till att hålla en bra kvalitét på taket samt att sedumen ska blomma bra. Ett sedumtak behövs generellt inte vattnas, men under extremt varma temperaturer kan taket behöva vattnas. Antingen kan man vattna taket själv eller så kan man installera ett system som sköter vattning av sedumtaket.

På sedumtaket finns det ett system som gör att vattnet rinner ned i brunnar och detta bör kontrolleras varje år. Dock är ett sedumtak bra på att hålla inne vätska då detta är ett utav växternas förmåga, att suga åt sig fukt.

Sedum är en låg växt och behöver därför inte se till att sedumen växter för högt. Däremot kan det vara bra att rensa bort ogräs från sedumtaket.

Skötsel av sedumtak under hösten och vintern

Under hösten kan sedumtaket behöva rensas från kvistar, blad och löv som faller ned på taket. Under vintern tar man bort större mängder snö som faller på taket. Viktigt att tänka på då är att lämna några centimeter snö på taket för att inte skada växterna med skyffeln.

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om ditt sedumtak

Tags: